strmester1

Hatékony stresszkezelés Online Mesterkurzus

 

Üdvözöllek a „Hatékony stresszkezelés – Online Mesterkurzus” oldalán, zárt tréningfelületén!

Mától kezdve itt fogok 3 naponta megosztani egy újabb stresszkezelő, belső erőforrás aktivizáló gyakorlatot, 3 hónapon át, összesen 28 részben.

 

Mielőtt megkezdenéd az Online Mesterkurzust, nyiss egy kis munkafüzetet saját magadnak, jegyezd le a feladatokat, és a saját válaszaidat is, csak önmagad számára!

Meglátod, hasznos lesz később visszaolvasni!

Kezdjünk hát neki a hatékony stresszkezelésnek, erőforrásaink aktivizálásának!

 

Ismeretekben való gazdagodást, sok felismerést, fejlődést kívánok!

 

A program megalkotója:

Schrammel Ivett

 

1. gyakorlat

 

A stressz életünk velejárója, hiszen az emberi szervezet számára minden változás stresszt jelent, még a pozitív változások is. Az életben pedig egyetlen dolog állandó – ez pedig a változás.

A kérdés tehát az: hogyan tudunk alkalmazkodni a változásokhoz? Aki eredményesen alkalmazkodik a változásokhoz, az fogja az életben eredményesnek, sikeresnek, boldognak érezni magát. A változó körülményekhez való alkalmazkodáshoz pedig rugalmasságra van szükség és egy erős, fejlett pszichológiai immunrendszerre.

Pszichológiai immunrendszerünk bizonyos képességek összessége, mely ugyanúgy véd minket a stressz káros testi - lelki hatásaitól, ahogy biológiai immunrendszerünk véd a kórokozóktól.

A jó hír, hogy pszichológiai immunrendszerünk fejleszthető – az azt alkotó képességek fejlesztése által.

 

Az egyik ilyen képesség a pozitív gondolkodásra való képesség.

A pozitív gondolkodás nem egyfajta irreális optimizmus, azt jelenti, hogy a dolgok reális pozitív kimenetelét feltételezzük és az én felfogásomban azt is jelenti, hogy arra fókuszálunk, ami van, nem pedig arra, ami nincs. Tehát nem a hiányokra irányítjuk figyelmünket, hanem a meglévő lehetőségekre.

Ha mindig arra figyelünk, hogy mi az, ami nincs, mi az, ami hiányzik, állandóan elégedetlenek leszünk. Ellentétben ezzel, ha a lehetőségekre fókuszálunk, megtaláljuk azokat. Ha a meglévő értékeinkre fókuszálunk, elégedettebbek lehetünk.

 

Tulajdonképpen mi magunk teremtjük meg a saját világunkat a gondolataink által, mivel az ember érzelmileg soha nem a történésekre, eseményekre reagál, hanem az eseményeknek ad egy jelentést, bizonyos gondolatai keletkeznek ezzel kapcsolatban, és ezekre a gondolatokra ad egy érzelmi választ. Az érzelmeket pedig törvényszerűen testi reakciók követik és késztetések, egy bizonyos viselkedés.

 

Mondok egy példát: Ha az utcán szembejön velünk egy oroszlán, félelmet fogunk érezni. De miért is? Nem az oroszlántól ijedünk meg, hanem az oroszlánról alkotott gondolatainktól. Attól a gondolattól, hogy az oroszlán meg fog támadni minket és esélyünk sem lesz vele szemben. Erre a gondolatra adunk egy érzelmi választ: a félelmet, és megjelennek a félelem testi tünetei is (heves szívverés, izzadás, remegés..). Késztetést is érzünk majd vagy a harcra, vagy a menekülésre vagy pedig lefagyunk. És késztetéseinkben megfelelően fogunk viselkedni is. Stressz esetén ez a 3 automatikus stresszválasz létezik: támadás, menekülés vagy lefagyás.

Velünk ellentétben egy néhány éves kisgyerek nem ijed meg ugyanattól az oroszlántól, hiszen neki nincsenek ismeretei róla, így egészen más, nem félelemkeltő gondolatai keletkeznek. Így neki más érzései keletkeznek, más testi reakciói lesznek, másra érez majd késztetést és másképp fog viselkedni. Lehet, hogy kedvesnek, aranyosnak tartja és meg akarja simogatni, hiszen őt leginkább egy nagy cicára emlékezteti.

A mi részünkről, az oroszlán esetében ez egy reális félelem. De ugyanez a helyzet az irreális félelmekkel is. Ha pl. valaki fél a magasságtól egy biztonságos kilátóban, a korlát vagy az üvegfal mögött, akkor sem a helyzettől fél, hiszen ugyanattól a helyzettől mások nem félnek, sőt, kifejezetten élvezik a kilátást – hanem a helyzettel kapcsolatos gondolatai keltenek benne félelmet és ennek megfelelő testi reakciókat, viselkedést.

 

Változtatni sokszor nem tudunk a körülöttünk lévő világon, a világ eseményein. A gondolatainkon viszont változtathatunk. Rajtunk áll, hogy milyen jelentést adunk a körülöttünk zajló, velünk történő eseményeknek. Mi magunk irányíthatjuk, uralhatjuk gondolatainkat, ezáltal érzelmeinket, testi reakcióinkat. Így mi magunk változtathatunk a saját belső világunkon.

 

A pozitív gondolkodás erősítésére több gyakorlatot is megosztok majd veletek, kezdjük azzal, hogy a meglévő dolgokra fókuszálunk, nem pedig a hiányokra. Ami van, abból indulunk ki, onnan akarunk majd eljutni valahová.

Ez egy utazáshoz hasonlít: mielőtt bárhová el akarunk jutni, előbb pontosan tudnunk kell, hogy a jelen pillanatban hol is vagyunk. Innen indulunk, innen tudjuk megtervezni a célhoz vezető utunkat.

 

 

Írd össze, hogy mi az, amivel rendelkezel, minden szinten:

  1.       Milyen az a környezet, ami körülvesz?

(A szűkebb és tágabb környezet: otthon, család, barátok, munkahely, munkatársak, lakóhely, város, ország..)

  1.       Milyen kommunikációs, viselkedési mintákkal rendelkezel?
  2.       Milyen képességekkel rendelkezel?

(Testi, lelki képességek, jellemvonások, tudás, tapasztalat.)

  1.       Milyen meggyőződésekkel rendelkezel?
  2.       Esetleg milyen magasabb szintű (spirituális) hittel rendelkezel?

 

 

Az utazás kezdetén pedig érdemes feltenni a legfontosabb kérdést önmagadnak, és válaszolnod rá:

„Ki vagy Te és mi a célod?”

2. gyakorlat

 

"A jelen pillanat az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet."

 

Szánj minden nap 3x10 percet kizárólag az itt és most megélésére! Önmagadért, az egészségedért!

Életünk megnehezítője a folytonos múlton való rágódás és a szüntelen jövő miatti  aggódás.

A múlt történelem, nem változtathatunk rajta, a legtöbb, amit tehetünk, hogy tanulunk belőle.

A jövő egy misztérium, csak a fantáziánk szüleménye.

A múlttal és a jövővel való állandó foglalkozás helyett, irányítsd figyelmed tudatosan a jelenre!

A gyakorlás során figyeld meg, hogy mi történik benned és körülötted! Mit tapasztalsz az érzékszerveiddel? Mit látsz? Milyen hangok vesznek körül? Milyen illatot, ízt érzel? Melyek a testi érzeteid? Milyen érzéseid, érzelmeid és gondolataid vannak? Csak figyeld meg és tudatosítsd!

Ez a feladat tulajdonképpen egy rövid mindfulness gyakorlat.

Hogy mit várhatsz ennek a rendszeres gyakorlás eredményeként?

A tudatos jelenlét meditáció hosszú távú hatásai:

- Csökken a stressz szinted

- Nyugodtabbá, békésebbé válsz

- Csökkennek a testi - lelki fájdalmaid

- Javul a koncentrációs képességed

- Erősödik benned az együttérzés

A gyakorláshoz elszántság és kitartás szükséges, azonban a jó szokásokat könnyű megtartani egy életen át!