Kategóriák

Facebook

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:

Nap-Mandala Kft

Székhely: 

1046 Budapest, Kinizsi u. 11.

Adószám: 

12699494-1-41

Telefon:

+36/30-9605-706

E-mail:

schrammelivett@gmail.com

Felnőttképzési nyilvántartási szám:

B/2020/003308

A pszichológus válaszol

» Hogyan teheted fel kérdésed?

Kérdésed feltevéséhez a "Kérdezni szeretnék" menüpontból töltsd ki az űrlapot és kattints az "Elküldöm" gombra.

Amint időm engedi, de legkésőbb 48 órán belül, válaszolok az oldalon.

Kérdésed természetesen név nélkül jelenik meg az oldalon!

Pszichológus Online - Schrammel Ivett

» „Milyen lelki háttérre utalhat az alábbi viselkedés? 30 éves férfi, ok nélkül féltékenykedik, szinte keresi a jeleket, amik nincsenek, emellett ragaszkodó, majd rövid időn belül szakít, mert megismert valakit. Egyik napról a másikra szinte. Köszönöm válaszát!”

Kedves Levélíró! 

Meg kell különböztetni a természetes féltékenységet a kóros féltékenységtől. Természetes féltékenység akkor jelenik meg, ha reális veszély fenyegeti a kapcsolatot egy harmadik személy képében. Kóros féltékenységről akkor beszélünk, ha nincs ilyen reális fenyegetettség, valóban nem áll fenn a másik személy szeretete elvesztésének veszélye, nincsenek arra utaló jelek, hogy a másik érzelmileg, fizikailag egy másik személy felé fordult. Az okok a kórosan féltékeny fél személyiségében keresendők: önértékelési zavarok, alacsony önértékelés, önbizalomhiány, és az ebből adódó gondolkodási sémák, meggyőződések. Ezek a kora gyerekkori legmeghatározóbb kapcsolatok, élmények hatására alakulnak ki. Ezért nem hiszi el, hogy ő elég jó, fontos, értékes, szerethető lehet a másik számára, ezért keresi folyton a megcsalásra utaló jeleket, ezért féltékeny külső, reális ok nélkül, ezért retteg a kapcsolat elvesztésétől.

A hirtelen szakítás oka sokféle lehet, kereshetők az okok magában a kapcsolatban, annak működésében, hiányosságaiban, diszfunkcióiban, és a szakító fél személyiségében egyaránt. A pontos okok megtalálásához jobban kellene ismerni közös történetüket.

Üdvözlettel:

Pszichológus Online - Schrammel Ivett