Termékkategóriák

Kategóriák

Pszichológus szemmel a koronavírusról - Cikksorozat 1. rész

2020.03.19.

Pszichológus szemmel a koronavírusról - Cikksorozat 1. rész

2020. március óta többször beszéltem már a Covid– 19, koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban, interjút adtam, online előadást tartottam, illetve több rövid videó felvételben osztottam meg a helyzettel kapcsolatos gondolataimat. Ezek a felvételek youtube csatornámon és honlapomon érhetőek el.

Most egy több részes cikksorozat keretében foglalom össze írásban is gondolataimat, melyek az alábbi témákat ölelik fel:

2020. március óta többször beszéltem már a Covid– 19, koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban, interjút adtam, online előadást tartottam, illetve több rövid videó felvételben osztottam meg a helyzettel kapcsolatos gondolataimat. Ezek a felvételek youtube csatornámon és honlapomon érhetőek el.

Most egy több részes cikksorozat keretében foglalom össze írásban is gondolataimat, melyek az alábbi témákat ölelik fel:

Világjárvány – megváltozott helyzet

Karantén – kényszerű összezártság

Új napirend kialakítása

Hogyan csökkentsük gyerekeink szorongását?  Megfelelő kommunikáció

Stressz – alkalmazkodás – fejlett pszichológiai immunrendszer

Reziliencia: stresszel szembeni rugalmas ellenállás

Pozitív gondolkodás

Szemléletváltás: probléma helyett feladat

Kontroll érzése

Belső erőforrásaink aktivizálása

A hála érzése egészségesebbé tesz

Mindfulness – tudatos jelenlét

Hogyan legyünk elég jó szülők? Alapvető szükségletek betöltése. Építő interakciók

Konfliktuskezelés – Asszertív kommunikáció

 

Világjárvány – megváltozott helyzet

Rengeteg hatalmas változás történt az utóbbi hónapokban a világjárvány kapcsán.

Fontos tudnunk, hogy az ember életében minden változás stressz, akár még a legpozitívabb változások is. Itt pedig egy világjárványról van szó, ami egy komoly változás gyakorlatilag minden ember életében.

Sok a bizonytalanság a jelen helyzetben, ezért teljesen természetes, hogy mi magunk is bizonytalanságot, szorongást élünk meg. Megingott a biztonságos életünkbe vetett hitünk, és azt gondolom elvesztettük a kontroll érzését – az életünk feletti teljes kontroll illúzióját is. Sok olyan tényezője van a jelenlegi helyzetnek, ami nem áll a mi kontrollunk, befolyásunk alatt.

Külső korlátok között, új szabályoknak megfelelően kell most élni mindennapjainkat.

Azoknak, akik mélypontokat, lelki válságot élnek meg most, az a gondolat adhat erőt, hogy tudjuk: semmi sem tart örökké, ennek a helyzetnek is vége lesz egyszer.

 

Stressz esetén az első ösztönös reakció háromféle lehet. Ez a harc, a menekülés vagy pedig a lefagyás. Ez volt megfigyelhető most is a világban. Ráadásul azon kevesek mellett, akik az első pillanattól kezdve nagyon tudatosan álltak hozzá a helyzethez, két szélsőséget figyelhettünk meg. Ezek pedig vagy a pánik - a túlzott pánik és félelem - vagy pedig a tagadás.

Nagyon fontos lenne ez a két szélsőség között megtalálni az arany középutat és tudatosan egy egészséges felnőtt megküzdéssel kezelni ezt a helyzetet. Ami ebben az esetben mindenképp egy aktív megküzdést jelent. Talán a legfontosabb és legelső, hogy tájékozódjunk hiteles forrásból, akár több forrásból párhuzamosan, és hogy a figyelmünk fókuszát állítsuk át. Fókuszáljunk arra, figyelünk arra, hogy mi az, amit el akarunk érni, ne pedig arra, hogy mi az, amit el akarunk kerülni.

 

Ebben az esetben az elérendő cél mindenképp a saját, a környezetünk, és valójában minden ember egészsége. Innen a következő lépés az, hogy fókuszáljunk arra, hogyan tudjuk ezt elérni, mit kell nekünk tennünk ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni az egészségünket és ne veszélyeztessük mások egészségét.

 

Mindenképp szükséges számításba venni, hogy milyen belső erőforrásokkal rendelkezünk, milyen képességekkel, tudással, jellemvonásokkal, viselkedésmintákkal, amik segíthetnek minket ebben a kríziskezelésben. Illetve, hogy milyen külső erőforrásokat vehetünk igénybe. Ez jelentheti akár a társas támogatást, a családi - baráti támogatásokat. És hogy hogyan tudjuk megszerezni ezeket a külső erőforrásokat, mire van szükségünk a következő hónapokban.

 

Nagyon fontos, hogy hogyan küzdünk meg a stresszel, hogyan reagálunk a változásra. Ez nagyon nagyban függ attól, hogy milyen fejlett az úgynevezett pszichológiai immunrendszerünk. Ahogy a testünket biológiai immunrendszerünk védi a kórokozókkal szemben, és ennek segítségével következik be a gyógyulás is, ugyanígy a pszichológiai immunrendszerünk véd minket a káros lelki hatásokkal szemben stressz esetén. Ez számtalan összetevőből áll, ezeket az összetevőket érdemes tudatosan fejlesztenünk. Ilyen a pozitív gondolkodás, az optimizmus, a rugalmasság, hogy csak néhányat említsek ezek közül. És nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az én felfogásomban a pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy abból indulunk ki, ami van, nem pedig abból, ami nincs.

Most kiemelten fontos a megfelelő stresszkezelés, a pszichológiai immunrendszer erősítése, hogy hatékonyan tudjunk megküzdeni a jelenlegi helyzettel, hogy kivédjük vagy csökkentsük a stressz káros testi - lelki hatásait.

 

Fontos most, hogy társas támogatást keressünk. Online, Skype-on vagy más eszköz segítségével tudjuk tartani a kapcsolatot a távol élőkkel is, és meg lehet szervezni a segítséget más módon is, akár a személyes kontaktus kerülésével tudjuk egymást segíteni a bevásárlásban, egyéb ügyek intézésében, amire szükség van.

 

Amellett, hogy ez most egy új és rendkívül nehéz helyet, azt gondolom, hogy ennek még egy pozitív hozadéka is lehet, egy úgynevezett pozitív mellékhatása, hogy így be vagyunk zárva a kis mikrokörnyezetünkbe, a legszűkebb családba, néhány családtaggal. Én azt gondolom, az emberek most megtanulhatnak figyelni egymásra. Több időt is kénytelenek egymással tölteni, de ez a legtöbb családban inkább a korábbiakban egy hiányként jelentkezett. Több időt tölthetünk együtt, figyelhetünk egymásra, sokkal mélyebb beszélgetésekre lehet sort keríteni, sokkal több közös tevékenységre, akár a gyerekekkel közös játékra, sportra lakáson belül.

A testmozgás rendkívül fontos, nemcsak az immunrendszer működése szempontjából, hanem a lelki egészség szempontjából is. Ezt most nyilván a négy fal között kell megvalósítanunk.

Nagyon sokat segít - hogy ha eddig valaki nem tette - a rendszeres napi relaxáció, illetve meditáció. Ezeket már van lehetőség online elsajátítani, megtanulni, és számtalan kedvező hatással bírnak. Gyakorlatilag, ha minden nap 20-30 percet erre rászánunk, akkor egy néhány hét után már érezhetjük a pozitív hatásukat.

Youtube csatornámon elérhető a Progresszív relaxáció, a „Biztonságos hely megtalálása” elnevezésű relaxációs – imaginációs gyakorlat, valamint néhány Mindfulness (tudatos jelenlét) meditáció - 3 perc lélegzetvételnyi szünet, Szerető kedvesség (Metta) meditáció és egyéb meditáció is (pl. a "Négy elem meditáció"). A felvételeket a járvány kezdetekor készítettem, hogy segítséget nyújtsanak a stresszkezeléshez, a szorongás csökkentéséhez, a belső béke, egyensúly megőrzéséhez. A relaxációs - meditációs gyakorlatokat honlapomon összegyűjtve is megtaláljátok.

 

Különböző megküzdési stratégiákat alkalmazhatunk a jelen helyzetben. Alapvetően kétféle megküzdés létezik. Egy érzelmi fókuszú, amikor támogatást keresünk, mások empátiáját, megértését keressük. Én azt gondolom, ez a sorsközösség is egy nagyon komoly erőforrás, hiszen senki nincs egyedül ebben a nehéz helyzetben. A másik nyilvánvalóan egy probléma fókuszú megküzdés, tehát hogy hogyan tudunk változtatni a helyzetünkön, ha tudunk. Ha pedig nem tudunk, akkor hogyan tudjuk elfogadni, hogy aktuálisan ez a realitás, ezekkel a nehézségekkel kell együtt élnünk. De tudjuk, hogy ez egy múlandó állapot, itt egy rövid időszakról van szó, ha a teljes emberi életet néz.

És nagyon fontos arról beszélni még, hogy létezik egy olyan fogalom, hogy a krízis utáni növekedés. Tehát minden krízis után megfigyelhető, hogy az egyének életében egy személyiségfejlődés következik be, egy szemléletváltás. Én azt gondolom, hogy ez a nagyon nehéz helyet egyben egy lehetőség is arra, hogy egy kicsit átgondoljuk az életünket, egy kicsit közelebb kerüljünk önmagunkhoz is, a saját valódi értékeinkhez, valódi céljainkhoz. Hogy átgondoljuk, hogy mi az, ami fontos és mi az, ami kevésbé fontos. Sokkal együttérzőbbek, empatikusabbak lehetünk, megjelenik a napokban az önzetlenség is számtalan helyen. Én azt látom, hogy nagyon sokakban a kezdeti pánik és ijedtség után valójában egy pozitív változás is bekövetkezik.

(A cikk a 2020. 03. 19.-i, Újpest TV interjú alapján íródott.

Folytatása következik.)

Schrammel Ivett

pszichológus

MBCT mindfulness tanár, NLP master practitioner - coach, terapeuta

https://www.pszichologusonline.eu/

https://schrammelivett.blog.hu/

https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

https://www.instagram.com/pszichologusonline/

https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

vissza

Hozzászólások

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:

Nap-Mandala Kft

Székhely: 

1046 Budapest, Kinizsi u. 11.

Adószám: 

12699494-1-41

Telefon:

+36/30-9605-706

E-mail:

schrammelivett@gmail.com

Felnőttképzési nyilvántartási szám:

B/2020/003308

Kiemelt termékek

Online Mindfulness Tréning …

Online Mindfulness Tréning (Élő Online) Nettó ár: 68 000 Ft
Bruttó ár: 68 000 Ft Nettó egységár: 54 900 Ft /db

Online Mindfulness …

Online Mindfulness Videótréning (Alap+Mester) Nettó ár: 68 000 Ft
Bruttó ár: 68 000 Ft Nettó egységár: 54 900 Ft /db

Újdonságok

Külföldön élni - …

Külföldön élni - pszichológus szemmel (pdf, epub, mobi) Nettó ár: 4 750 Ft
Bruttó ár: 4 750 Ft Nettó egységár: 4 750 Ft /db
Új

Hatékony Stresszkezelés …

Hatékony Stresszkezelés Online Mesterkurzus Nettó ár: 29 900 Ft
Bruttó ár: 29 900 Ft Nettó egységár: 29 900 Ft /db
Új