Termékkategóriák

Kategóriák

Pszichológus szemmel a koronavírusról - Cikksorozat 3. rész

2020.11.27.

Pszichológus szemmel a koronavírusról - Cikksorozat 3. rész

Stressz – alkalmazkodás – fejlett pszichológiai immunrendszer
Reziliencia: stresszel szembeni rugalmas ellenállás
Pozitív gondolkodás

A stressz életünk velejárója, hiszen az emberi szervezet számára minden változás stresszt jelent, még a pozitív változások is. Az életben pedig egyetlen dolog állandó – ez pedig a változás.

Stressz – alkalmazkodás – fejlett pszichológiai immunrendszer –

Reziliencia: stresszel szembeni rugalmas ellenállás

 

A stressz életünk velejárója, hiszen az emberi szervezet számára minden változás stresszt jelent, még a pozitív változások is. Az életben pedig egyetlen dolog állandó – ez pedig a változás.

A kérdés tehát az: hogyan tudunk alkalmazkodni a változásokhoz? Aki eredményesen alkalmazkodik a változásokhoz, az fogja az életben eredményesnek, sikeresnek, boldognak érezni magát. A változó körülményekhez való alkalmazkodáshoz pedig rugalmasságra van szükség és egy erős, fejlett pszichológiai immunrendszerre.

Pszichológiai immunrendszerünk bizonyos képességek összessége, mely ugyanúgy véd minket a stressz káros testi - lelki hatásaitól, ahogy biológiai immunrendszerünk véd a kórokozóktól.

A jó hír, hogy pszichológiai immunrendszerünk fejleszthető – az azt alkotó képességek fejlesztése által.

 

Pozitív gondolkodás

 

Az egyik ilyen képesség a pozitív gondolkodásra való képesség.

A pozitív gondolkodás nem egyfajta irreális optimizmus, azt jelenti, hogy a dolgok reális pozitív kimenetelét feltételezzük és az én felfogásomban azt is jelenti, hogy arra fókuszálunk, ami van, nem pedig arra, ami nincs. Tehát nem a hiányokra irányítjuk figyelmünket, hanem a meglévő lehetőségekre.

Ha mindig arra figyelünk, hogy mi az, ami nincs, mi az, ami hiányzik, állandóan elégedetlenek leszünk. Ellentétben ezzel, ha a lehetőségekre fókuszálunk, megtaláljuk azokat. Ha a meglévő értékeinkre fókuszálunk, elégedettebbek lehetünk.

 

Egy esemény, történés önmagában véve nem pozitív vagy negatív, a mi jelentésadásunk, a mi gondolataink teszik azzá. Hogy milyen jelentést adunk a történteknek, hogyan gondolkodunk róluk, a szűrőink döntik ez. Olyan ez, mintha mindenki valamilyen szűrőn keresztül nézné a valóságot. Hogy milyen szűrőket használunk, függ az előzetes tapasztalatainktól, környezetünktől, képességeinktől, személyiségjegyeinktől, meggyőződéseinktől, hiteinktől.

 

Tulajdonképpen mi magunk teremtjük meg a saját világunkat a gondolataink által, mivel az ember érzelmileg soha nem a történésekre, eseményekre reagál, hanem az eseményeknek ad egy jelentést, bizonyos gondolatai keletkeznek ezzel kapcsolatban, és ezekre a gondolatokra ad egy érzelmi választ. Az érzelmeket pedig törvényszerűen testi reakciók követik és késztetések, egy bizonyos viselkedés.

 

Mondok egy példát: Ha az utcán szembejön velünk egy oroszlán, félelmet fogunk érezni. De miért is? Nem az oroszlántól ijedünk meg, hanem az oroszlánról alkotott gondolatainktól. Attól a gondolattól, hogy az oroszlán meg fog támadni minket és esélyünk sem lesz vele szemben. Erre a gondolatra adunk egy érzelmi választ: a félelmet, és megjelennek a félelem testi tünetei is (heves szívverés, izzadás, remegés..). Késztetést is érzünk majd vagy a harcra, vagy a menekülésre vagy pedig lefagyunk. És késztetéseinkben megfelelően fogunk viselkedni is. Stressz esetén ez a 3 automatikus stresszválasz létezik: támadás, menekülés vagy lefagyás.

Velünk ellentétben egy néhány éves kisgyerek nem ijed meg ugyanattól az oroszlántól, hiszen neki nincsenek ismeretei róla, így egészen más, nem félelemkeltő gondolatai keletkeznek. Így neki más érzései keletkeznek, más testi reakciói lesznek, másra érez majd késztetést és másképp fog viselkedni. Lehet, hogy kedvesnek, aranyosnak tartja és meg akarja simogatni, hiszen őt leginkább egy nagy cicára emlékezteti.

A mi részünkről, az oroszlán esetében ez egy reális félelem. De ugyanez a helyzet az irreális félelmekkel is. Ha pl. valaki fél a magasságtól egy biztonságos kilátóban, a korlát vagy az üvegfal mögött, akkor sem a helyzettől fél, hiszen ugyanattól a helyzettől mások nem félnek, sőt, kifejezetten élvezik a kilátást – hanem a helyzettel kapcsolatos gondolatai keltenek benne félelmet és ennek megfelelő testi reakciókat, viselkedést.

 

Változtatni sokszor nem tudunk a körülöttünk lévő világon, a világ eseményein. A gondolatainkon viszont változtathatunk. Rajtunk áll, hogy milyen jelentést adunk a körülöttünk zajló, velünk történő eseményeknek. Mi magunk irányíthatjuk, uralhatjuk gondolatainkat, ezáltal érzelmeinket, testi reakcióinkat. Így mi magunk változtathatunk a saját belső világunkon.

 

Jelen helyzeten a pozitív gondolkodás azt jelenti, hogy komolyan vesszük a helyzetet, a tényekből indulunk ki, abból indulunk ki, ami van, nem pedig abból, ami nincs, csak a fantáziánk műve.

Kezdjük azzal, hogy a meglévő dolgokra fókuszálunk, nem pedig a hiányokra. Ami van, abból indulunk ki, onnan akarunk majd eljutni valahová.

Ez egy utazáshoz hasonlít: mielőtt bárhová el akarunk jutni, előbb pontosan tudnunk kell, hogy a jelen pillanatban hol is vagyunk. Innen indulunk, innen tudjuk megtervezni a célhoz vezető utunkat.

1. Milyen az a környezet, ami körülvesz?

(A szűkebb és tágabb környezet: otthon, család, barátok, munkahely, munkatársak, lakóhely, város, ország..) 

2. Milyen kommunikációs, viselkedési mintákkal, szokásokkal rendelkezel

3. Milyen képességekkel rendelkezel?

(Testi, lelki képességek, jellemvonások, tudás, tapasztalat.)

4. Milyen meggyőződésekkel rendelkezel?

5. Esetleg milyen magasabb szintű (spirituális) hittel rendelkezel?

 

(A cikk a 2020. november 27-én megtartott „Gyerekkel karanténban” c. online előadásom alapján íródott. A teljes előadást itt nézheted meg.)

A cikk 1. részét itt olvashatod.

A cikk 2. részét itt olvashatod.

Folytatása következik.

 

 

Ha tetszett a cikk, használd a megosztást!

Pszichológus Online Blogomon biztosan találsz még valami számodra érdekeset. Új írásaimat itt, régebbi írásaimat itt találod.

Ha érdekelnek más pszichológiai témájú tartalmak, kövesd Pszichológus Online – Schrammel Ivett facebook oldalamat!

Ha nem akarsz lemaradni az új tartalmakról, iratkozz fel hírlevelemre itt! Az új feliratkozók ajándékba kapnak egy vezetett mindfulness meditációt videón.

 

 

Schrammel Ivett

pszichológus

MBCT mindfulness tanár, NLP master practitioner - coach, terapeuta

https://www.pszichologusonline.eu/

https://schrammelivett.blog.hu/

https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

https://www.instagram.com/pszichologusonline/

https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

vissza

Hozzászólások

Megosztás

Kapcsolat

Üzemeltető:

Nap-Mandala Kft

Székhely: 

1046 Budapest, Kinizsi u. 11.

Adószám: 

12699494-1-41

Telefon:

+36/30-9605-706

E-mail:

schrammelivett@gmail.com

Felnőttképzési nyilvántartási szám:

B/2020/003308

Kiemelt termékek

Online Mindfulness …

Online Mindfulness Videótréning (Alap+Mester) Nettó ár: 68 000 Ft
Bruttó ár: 68 000 Ft Nettó egységár: 54 900 Ft /db

Hatékony Stresszkezelés …

Hatékony Stresszkezelés Online Mesterkurzus Nettó ár: 29 900 Ft
Bruttó ár: 29 900 Ft Nettó egységár: 29 900 Ft /db
Új

Újdonságok

Online Asszertív Tréning

Online Asszertív Tréning Nettó ár: 29 900 Ft
Bruttó ár: 29 900 Ft Nettó egységár: 29 900 Ft /db
Új

Külföldön élni - …

Külföldön élni - pszichológus szemmel (pdf, epub, mobi) Nettó ár: 4 750 Ft
Bruttó ár: 4 750 Ft Nettó egységár: 4 750 Ft /db
Új